Masz pytania napisz do nas biuro@szukamdietetyka.pl

Miejsce na Twoją reklamę

Wyszukiwarka gabinetów

Szukasz dobrego dietetyka w Twojej okolicy? Skorzystaj z naszej wyszukiwarki ofert gabinetów dietetycznych.

Porady ekspertów

Jak jesienią wzmacniać swoją odporność?

Nie od dziś wiadomo, że naszej odporności wyjątkowo nie służą: brak ruchu, mało snu i niewłaściwa dieta.
Co zatem robić, by nie poddać się jesienno-zimowej aurze i w zdrowiu przetrwać do wiosny?

Po pierwsze – zadbaj o codzienną porcję aktywności fizycznej! To wcale nie muszą być długie i pełne wyrzeczeń godziny wyczerpujących treningów. Czasami wystarczy wyjść na intensywny 30-40sto minutowy spacer!

Po drugie – zadbaj o taką ilość snu, by Twój organizm mógł zregenerować się przed kolejnym dniem.

Po trzecie – dieta! Jak powinno wyglądać Twoje jesienne odżywianie?

Staraj się przede wszystkim spożywać takie produkty spożywcze i w takich ilościach, by Twoje codzienne menu było optymalnie zbilansowane. Tylko wtedy dostarczysz niezbędną ilość makroskładników (to węglowodany, tłuszcze i białka) oraz mikroelementów (czyli witaminy i składniki mineralne), która wzmocni Twoją odporność!

Co zatem przede wszystkim powinno znaleźć się w Twoich posiłkach?
Mówiąc krótko: produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce, mięso, drób, ryby, fermentowane produkty mleczne, orzechy, pestki i nasiona.
Na szczególną uwagę zasługują witaminy i składniki mineralne oraz probiotyki – bo to one potrafią „zdziałać cuda”.
Witaminę C, która chroni przed infekcjami, znajdziesz w owocach (czarna porzeczka, cytryna, grejpfrut, kiwi, pomarańcza, poziomki i truskawki) i warzywach (brokuł, brukselka, chrzan, jarmuż, papryka czerwona, natka pietruszki).
Witaminę A o działaniu przeciwzapalnym znajdziesz przede wszystkim w serach żółtych, jajach, wątrobie, maśle, ale też w boćwinie, brokułach, cykorii, dyni, jarmużu, marchwi, papryce czerwonej, natce pietruszki, szpinaku, melonie, moreli. 
Witamina D, której naturalne źródła w żywności to tłuszcze rybie, masło, jaja, mleko oraz sery. 
Witamina E jest silnym przeciwutleniaczem, więc chroni organizm przed działaniem wolnych rodników. To zapobiega m.in. powstawaniu stanów zapalnych czy starzeniu się organizmu. Znajdziesz ją głównie w olejach roślinnych, kiełkach, zarodkach, awokado, orzechach, nasionach słonecznika, sezamu, pestkach dyni.
Z mikroelementów wymienić natomiast warto:
Selen, którego źródłem są podroby, owoce morza, ryby, mleko oraz jego przetwory, produkty pełnoziarniste, suche nasiona roślin strączkowych i orzechy brazylijskie. Wchłanianie selenu ułatwia obecność witaminy A, C, E.
Cynk – głównie w mięsie, wątrobie, ciemnym pieczywie, serach podpuszczkowych, kaszy gryczanej.
Żelazo, którego niedobór obniża odporność organizmu. Warto wiedzieć, że wchłanianie żelaza zwiększa witamina C. Ciekawym jego źródłem jest natka pietruszki oraz wątroba, suche nasiona roślin strączkowych, mięso, jaja, kasza jaglana, gryczana, pieczywo żytnie, figi i morele suszone, orzechy, pestki, nasiona.
Nie zapominaj o probiotykach, które odpowiadają za równowagę mikroflory w jelitach, chronią organizm przed bakteriami chorobotwórczymi, zwiększają wchłanianie składników mineralnych Naturalnie znajdziesz je w fermentowanych produktach mlecznych, kiszonych warzywach oraz owocach.
Spośród bogatej oferty produktów spożywczych warto wybierać te, które będą wzmacniać naszą odporność. A mogą to być:
Miód – koniecznie pszczeli, gdyż w przeciwieństwie do sztucznego zawiera także składniki mineralne, enzymy, kwasy organiczne, aminokwasy, witaminy i przeciwutleniacze. Jest też naturalnym probiotykiem, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie
Imbir – działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo. Pomaga pozbyć się bakterii, wirusów, pasożytów, grzybów. Łagodzi też mdłości
Cytryna – wyśmienicie smakuje w połączeniu z imbirem i miodem
Cebula, która ma działanie antybakteryjne, przeciwbólowe, przeciwzapalne i wykrztuśne. Warto przypomnieć sobie o syropie z cebuli
Czosnek – działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i antyoksydacyjnie
Kurkuma – ma właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze, antybakteryjne
Cynamon – oprócz działania przeciwzapalnego korzystnie reguluje też gospodarkę węglowodanową i lipidową w naszym organizmie
Sok z aloesu – wraca do łask, a polecany jest dzięki działaniu przeciwzapalnym, antybakteryjnym i antywirusowym
Pyszny sok z malin – oprócz właściwości przeciwzapalnych i przeciwutleniających pomaga obniżyć także gorączkę
Łagodna zielona herbata – działa przeciwzapalnie
Oregano – maj działanie przeciwutleniające, przeciwgrzybicze i antybakteryjne
Jarmuż – działanie przeciwutleniające, antygrzybiczne i antybakteryjne.
Poza tym olej lniany, orzechy włoskie, siemię lniane, nasiona chia, makrela, łosoś, sardynki, śledź czy tuńczyk jako doskonałe źródła kwasów tłuszczowych omega – 3 o działaniu przeciwzapalnym.

Na koniec warto wymienić jeszcze kilka przypraw i dodatków, które wykazują działanie przeciwutleniające: goździki, rozmaryn, mięta pieprzowa, tymianek, bazylia, curry, świeża szałwia, majeranek, papryka, herbata liściasta, ekstrakt z pestek winogron, korzeń lukrecji, kakao, jagody goji, owoce acai.

Na zdrowie!
 

data dodania: poniedziałek 25 września 2017

O autorze

Agnieszka Witucka

Kilka lat pracy jako dietetyk, ponad 1150 fantastycznych pacjentów, ok 6500 spotkań w prowadzonych przez mnie gabinetach dietetycznych, 4500 godzin spędzonych z pacjentami, tyle samo przeznaczonych na opracowanie indywidualnych programów żywieniowych daje mi stuprocentową pewność i pozwala wysnuć wniosek, że sama dieta jest tylko narzędziem do zmiany. Narzędziem, które pozwala zobaczyć wyłącznie to, jakie popełniamy błędy i jak powinno wyglądać nasze żywienie. Może być ono zbawieniem – bo wreszcie wiemy co , ile i kiedy mamy jeść. Równie dobrze może być przekleństwem – bo dla wielu wizja ważenia, mierzenia wydaje się być tak przerażająca i utrudniająca codzienne życie, że często decyzja o spotkaniu z dietetykiem odkładana jest na czas bliżej nieokreślony. A wcale nie musi tak być.
Miejsce na Twoją reklamę
Miejsce na Twoją reklamę
Miejsce na Twoją reklamę

SZKOLENIA/KURSY/WARSZTATY

PARTNERZY

FOOD FORUM czasopismo
Kancelaria, Sławomir Szymański, Bydgoszcz
platforma, program dla dietetyka
insulinooporność, dieta, zdrowie, cukrzyca, glukoza, insulina
Za treść artykułów/historii/opini oraz zdjęć administracja nie odpowiada. W przypadku naruszenia prawa, wszelkie zgromadzone dane o osobie łamiącej prawo, zostaną przekazane odpowiednim organom. Korzystanie z portalu oznacza akceptacje regulaminu. Kopiowanie elementów graficznych oraz rozwiązań technologicznych zastosowanych na niniejszej witrynie surowo wzbronione. Właścicielem portalu jest SZUKAM DIETETYKA
© Copyright 2016 www.szukamdietetyka.pl All Rights Reserved

Projekt i wykonanie: HEDRYCH.pl

stat4u